Educatia Globala

ANUL ȘCOLAR 2020-2021

TEMA:  Este lumea noastră! Să acționăm împreună! (IT’S OUR WORLD. LET’S TAKE ACTION TOGETHER!)”.

Informații suplimentare pe link-ul: https://www.coe.int/en/web/north-south-centre/the-global-education-week?fbclid=IwAR0aMLGoqE4k8cfQSFr7lhCfAcCdoK1GiKyjy6Me5cfsKbqNUz5WCic96Ew.

Anul acesta Săptămâna Educației Globale s-a desfășurat în mediul online. Elevii și profesorii s-au întâlnit în mediul virtual și au dezbătut tema de anul aceasta. Au fost activități frumoase, toți însă am fost cu gândul la timpul când eram și fizic împreună, dar asa cum zice și tema lumea este a noastră și împreună trebuie să acționăm pentru a reuși.

  1. 1.Rădăcinile educației sunt amare, dar fructul este dulce ! – Aceasta a fost motto-ul activității desfășurate de clasa a XII-a D, coordonată de d-na prof. Mușat Carla. Elevii au vorbit de educație și autoeducație, concluzia fiind că școala trebuie să formeze caractere, să cultive o mentalitate care să respecte natura și semenii, care să urmeze principiile unei vieți sănătoase. Școala ar trebui să ofere oportunitatea de a învăța cu plăcere ceea ce te interesează……SĂPTĂMÂNA-EDUCAȚIEI-GLOBALE-XII-D (3)
  2. 2. Educația este cea mai puternică armă pentru a schimba lumea! – Elevii clasei a IX-a D, coordonați de d-na dirigintă Mardare Liliana, au dezbătut problema violenței în rândul copiilor, faptul că aceștia pot deveni victime, dar și agresori și că o lumea mai bună se poate înfăptui printr-o educație de calitate, prin toleranță și empatie. Eu cred că pentru a avea o lume mai bună trebuie să ne respectăm reciproc, să nu facem discriminare între rase, sex, religie, etc. Cred că lumea ar fi mai bună dacă nu am mai atât de egoiști !(Cașu Felicia)”.CONCLUZIA :  Înţelegere– faţă de colegul care aleargă mai încet la ora de educaţie fizică; Îngăduinţă faţă de cei care au altă vârstă decât noi; Răbdare în sala de aşteptare a cabinetului medical;Bunătate– faţă de animalele fără stăpân; Omenie- faţă de bătrânul lipsit de putere; Compasiune- faţă de invalidul în scaun cu rotile; Iertare- acordată colegului care te-a jignit; Susţinere– a celui care a pierdut pe cineva drag; Cooperare– cu profesorii şi părinţii; Dragoste- sinceră faţă de părinţi;  Ajutor– oferit celor nevoiaşi;Dărnicie- faţă de persoanele sinistrate; Acceptare– a persoanelor de altă religie sau etnie.
  3. Pace în suflet, pace în lume! – activitatea realizată de elevii clasei a IXFp, coordonați de d-na dirigintă prof. Bâtica Aurelia. Pacea este cea mai importantă, pentru a putea continua educația, trebuie să avem „open mind”, să fim toleranți și să ne respectăm reciproc, aceasta este ideea desprinsă din dezbaterea realizată la această activitate.
  4. Cum este lumea în care trăim, și cum o vedem noi pe a noastră – activitatea realizată de elevii clasi a IXC împreună cu d-na dirigintă prof. Capmare Lavinia.
  5. Drepturile omului activitate realizată de elevii clasei a IXCp – coordonați de d-na prof. Dumitrașcu Cerasela….Drepturile-Omului
TEMA: SCHIMBĂRI CLIMATICE  – ANUL ȘCOLAR – 2019-2020

           Săptămâna Educației Globale este un eveniment de conștientizare la nivel european, care are loc anual în instituții educaționale formale și non-formale din întregul continent. Are o temă diferită în fiecare an.   Scopul săptămânii educaționale globale este de a încuraja educatorii și cursanții să exploreze activitățile educaționale pentru cetățenia globală.  Săptămâna Educației Globale abordează aspecte legate de diversitate și inegalitate la nivel local și global și încearcă să încurajeze:

  • Conștientizarea lumii extinse și a rolului nostru de cetățeni ai lumii;
  • Atitudini de respect pentru diversitate și abilități de comunicare interculturale;
  • Responsabilitatea pentru acțiunile noastre;
  • Abilitatea de a lua măsuri pentru a face lumea un loc mai echitabil și durabil;

de a 21 -a ediție  a Săptămânii Educației Globale( GEW, Global Education Week 2019 a avut loc în perioada de 18 -24 noiembrie,  cu  tema „SCHIMBĂRILE CLIMATICE”, sub sloganul Trezește-te! Acesta este apelul final pentru climă ” , “Wake Up! This is the final call for climate.

Activitățile desfășurate în această săptămâna la Liceul Tehnologic Elena Caragiani, au fost diverse și au avut ca scop conștiintizarea în rândul elevilor a  faptului că  schimbările climatice reprezintă  o amenințare și că trebuie  să ne mobilizăm cu  toții indiferent unde locuim pe această planetă, trebuie să ne unim forțele, să acționăm conștient pentru ca planeta să  își recapete echilibrul și să privim cu optimism către viitor.

Am încercat pe tot parcursul săptămânii  să realizăm   activități interesante și diverse, să dezvoltăm  cunoștințe, aptitudini și atitudini; am avut ocazia să reflectăm  la tot ceea ce putem face concret pentru a influența și produce schimbarea astfel încât ea să fie cât mai  benefică pentru noi,  întreaga societate, planetă și viitorul acesteia.

PROGRAM DE ACTIVITATI

 

Nr.crt Denumire activitate Tipul activității Clase Prof. coordonator
1. Consecințele încălzirii globale Prezentări PPT XD Masgras Simona
2. Să facem Pământul să zâmbească dezbatere XIIE, XC, IXAp Mardare Liliana
3. Fenomenul schimbărilor climatice Prezentări ppt XID, XD, XE Curcă Mihaiela
4. Caracterizarea climatică a lunii noiembrie Calendar climatic XIIC, IXC, IXAp Popovici Anca, Pîrlea Delia
5. Fenomene meteorologice extreme Eseuri XAp Irimia Laura, bibliotecar Vrabie Luminita

Săptămâna Educației Globale 2018-2019 – Lumea se schimbă, dar noi ?program activitati
Săptămâna Educației Globale 2017-2018 – Lumea mea, lumea ta, lumea noastră!tabel_activitati
Săptămâna Educației Globale 2016-2017